Contagious! Visiting an Exhibition on Epidemic Diseases
What do objects from a bygone age tell us about epidemics today?
What do objects from a bygone age tell us about epidemics today?
In 2015, The SSU team began to research a 17th-century trunk of letters that raises exciting questions. Why were these letters never delivered? Who sent them and what are they about? Discover the secrets and material features of these letters...
Sinds september 2019 is het Erasmus MC terrein officieel rookvrij. Maar medewerkers die al een poosje meelopen herinneren zich nog wel de volle asbakken tijdens vergaderingen of de blauwe walmen op de kliniek. Wat is de geschiedenis van roken in ons ziekenhuis en in de gezondheidszorg? Hoe zijn we hier anders over gaan nadenken?
Als conservator van het Erasmus MC is het mijn taak interessante en belangrijke objecten te signaleren en te bewaren als erfgoed. En soms meert er inderdaad op de kade in Rotterdam een fascinerend object aan, zoals een onderzoekskoffer met testlenzen van oud-professor Gert van den Brink.[1] Een dergelijk object geeft een nieuw inkijkje in de wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis van Rotterdam en Delft.
Het Erasmus MC wil nauwer gaan samenwerken met de TU Delft. Een hele nieuwe ontwikkeling? “Echt niet!”, weet Ruben Verwaal, conservator medisch erfgoed. Hij stelde een kleine tentoonstelling samen, ‘R&D Smart Partners’, met objecten uit het medisch erfgoed. “De eerste decaan, prof. Andries Querido, sprak al in 1966 zijn wens uit ‘een stevige samenwerking Rotterdam-Delft tot stand te brengen’.”
Op de NVMG ledenvergadering van zaterdag 13 april 2019 hield dr. Ruben Verwaal (1986), conservator medische collecties van het Erasmus MC een voordracht. Hieronder vindt u een verkorte versie van zijn lezing op 13 april 2019.
Heeft papier nog een toekomst in deze digitale wereld? Samen met gastconservator Heidy van Beurden heb ik een tentoonstelling over papier geopend in Museum voor Communicatie. Van juni tot en met december 2018 kun je de expositie Paper Magic bij COMM komen bezoeken.
Op maandag 18 juni verscheen in het Haarlems Dagblad een recensie van 'De Knetterende Achttiende Eeuw', de jubileumdag van Werkgroep Achttiende Eeuw in Teylers Museum op 16 juni 2018. Journalist Nuel Gieles interviewde me naar aanleiding van mijn objectverhaal over de laatkoppen.
De hal van COMM is versierd met een gigantische muurschildering (2,5 meter hoog bij 18 meter breed). Het is het werk van kunstenaar en ontwerper Peter Alma. Wie was Peter Alma? Wat beeld deze muurschildering uit? Hoe maken we het aantrekkelijk voor het moderne publiek?
Ruben Verwaal, de nieuwe conservator medisch erfgoed, vraagt medewerkers om te bekijken of overbodige spullen bij de verhuizing wellicht historische waarde hebben.