NWO Rubicon vlogs
In december 2019 begon ik mijn postdoc onderzoek in Durham University. Hoe ging de verhuizing en het onderzoek? Dat zie je terug in deze Rubiconvlogs 2020.
In december 2019 begon ik mijn postdoc onderzoek in Durham University. Hoe ging de verhuizing en het onderzoek? Dat zie je terug in deze Rubiconvlogs 2020.
COVID-19 ontregelt de wereld. Wat heeft de wetenschapsgeschiedenis van epidemieën ons te leren? Afgelopen maanden heb ik met Martijn van der Meer namens het genootschap Gewina een webinar serie georganiseerd.
Alle webinars zijn op YouTube terug te kijken:
Het coronavirus heeft het dagelijks leven de afgelopen vier maanden totaal veranderd. En dat is belangrijk erfgoed. Op verschillende plekken in Rotterdam wordt daarom nu al gewerkt aan het documenteren van de coronacrisis.
"‘IJzeren longen’, glazen injectiespuiten of experimentele operatieapparatuur uit de jaren vijftig: Ruben Verwaal (erfgoedconservator Erasmus MC) bespreekt de opmerkelijkste objecten uit de collectie van het grootste ziekenhuis van Nederland."
Het Erasmus MC wil nauwer gaan samenwerken met de TU Delft. Een hele nieuwe ontwikkeling? “Echt niet!”, weet Ruben Verwaal, conservator medisch erfgoed. Hij stelde een kleine tentoonstelling samen, ‘R&D Smart Partners’, met objecten uit het medisch erfgoed. “De eerste decaan, prof. Andries Querido, sprak al in 1966 zijn wens uit ‘een stevige samenwerking Rotterdam-Delft tot stand te brengen’.”
Urine, bloed, moedermelk, sperma en zweet: door de tijd heen is onze relatie tegenover de lichaamssappen wisselend en gecompliceerd. Historicus Ruben Verwaal promoveerde op dit onderwerp. Een interview met deze 'piskijker'.
Koen Talsma in Nederlands Tijdschrift voor Heelkunde 27 nr. 6 (november 2018): 15–17.
‘De 18e eeuw was de periode waarin veel instrumenten en technieken voor onderzoek in laboratoria zijn ontstaan. Dat droeg bij aan een nieuwe geneeskunde, gebaseerd op de chemie.’ Dat stelt dr. Ruben Verwaal, die in juni jl. is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn proefschrift Fluid Bodies beschrijft hij fysiologisch en chemisch onderzoek aan lichaamssappen in de 18e eeuw, de tijd van de Boerhaave School.
Jos Palm had me naar aanleiding van mijn proefschrift uitgenodigd te komen vertellen over lichaamssappen in de geschiedenis bij VPRO's OVT (Onvoltooid Verleden Tijd):
"Tot diep in de Middeleeuwen werd de mens gezien als een verzameling sappen, in ieder geval waren de sappen – bloed, zwarte gal, gele gal en slijm – oorzaak van ellende en moest eventuele genezing via ontsapping plaatsvinden.
Vroege vogels werden op woensdagochtend 6 uur geconfronteerd met mijn praatjes over moedermelk, zweet en pis tijdens het radioprogramma NTR Focus:
"Tegenwoordig walgen we bij het idee om urine te gebruiken als, bijvoorbeeld, wasmiddel en zien we ook zweet als een afvalproduct. In de 18e eeuw begon men echter steeds meer onderzoek te doen naar allerlei verschillende lichaamsvloeistoffen.