Bloed, zweet en tranen: Een geschiedenis van de vloeibare mens

Feb 26, 2023 | Blog, Publications

Wonderkamer 6 kaft

Nieuw boek vanaf 13 april 2023!

Ruben Verwaal, Bloed, zweet en tranen: Een geschiedenis van de vloeibare mens (Amsterdam: Thomas Rap, 2023).

Het menselijk lichaam is zo lek als een mandje. Het zweet, spuugt, piest, poept, bloedt en spuit. Juist die vloeibaarheid is essentieel voor ons leven en voor onze gezondheid. Zonder speeksel kunnen we ons eten niet doorslikken en verteren, zonder stollend bloed geen helende wonden, zonder vaginaal vocht en sperma geen voortplanting. Toch hebben we een problematische verhouding met onze lichaamssappen. Zo vinden we pus, zweet en urine al snel vies en onhygiënisch. Maar dat is niet altijd zo geweest. Hoe is dat zo gekomen?

Aan de hand van historische bronnen vertelt Ruben Verwaal in Bloed, zweet en tranen fascinerende en geestige verhalen over hoe in vroeger tijden over de verschillende lichaamssappen werd gedacht en over hoe ze in het dagelijks leven voor allerhande zaken werden gebruikt.

Inhoudsopgave

Inleiding

  1. Zweet
  2. Speeksel
  3. Oorsmeer
  4. Bloed
  5. Menstruatiebloed
  6. Pus
  7. Urine
  8. Zaad
  9. Melk
  10. Tranen

Verantwoording

 

Boekpresentatie

Op vrijdag 21 april, 16.00-18.00 uur presenteer ik mijn boek Bloed, zweet en tranen in het Theater in Boekhandel Donner.

De toegang tot dit evenement is gratis, reserveren verplicht. Aanmelden kan via info@thomasrap.nl o.v.v. Boekpresentatie Ruben Verwaal

Meer informatie op de website van Donner