Mik ‘t niet in de container

May 9, 2018 | Blog, Museum

Ruben Verwaal, de nieuwe conservator medisch erfgoed, vraagt medewerkers om te bekijken of overbodige spullen bij de verhuizing wellicht historische waarde hebben.

Opruimen
Bij verhuizen hoort opruimen. Dat weet ook Verwaal (32) die onder meer in Brielle, Goeree, Maasdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen heeft gewoond. Zijn vader was predikant die geregeld een nieuwe gemeente kreeg, terwijl Verwaal ook vanwege z’n studie verhuisde.

Geschiedenis
De overgang naar de nieuwbouw nadert. Verwaal is sinds april voor twee dagen bij het Erasmus MC in dienst, waar zijn specialisatie medische geschiedenis van pas komt. Deze zomer promoveert hij 14 juni in Groningen op de geschiedenis van de geneeskunde in de 18de eeuw.

Bewaard
Wie bij het opruimen iets ouds vindt, kan zich afvragen: is dit object alleen voor mij leuk of heeft het historische waarde, vertelt Verwaal. Zegt het object iets over het vakgebied? Speelde het ooit een hoofdrol op de afdeling? Het antwoord is bepalend of iets bewaard moet worden.

Oud lachgas
Voorbeelden? Hij somt op: “Een model voor het oprekken van de vagina (van verloskunde), een antiek verwijsbordje uit de zusterflat, een fles lachgas uit de jaren tachtig en een rode koelbox waarin ooit het eerste transplantatiehart zat. Plus natuurlijk prototypen van medische instrumenten.”

Laatste moment
Zijn bedoeling is niet dat medewerkers hem op het allerlaatste moment bellen om overtollige spullen te komen uitzoeken. Bij meldingen ontvangt hij het liefst – mits mogelijk – een foto van het object, een jaartal, wat het object is en waarom het bijzonder is.

Dijkzigtwiegje
Het gaat niet alleen om medische innovaties, zegt hij, maar ook om verpleegkundige spullen, zoals een oud uniform met kapje en het logo Dijkzigt. Er is al een oud Dijkzigtwiegje.

Crocs
Verwaal: “Wat we nu normaal vinden, wordt later wellicht bijzonder. Denk maar aan de eerste mobiele telefoon. Misschien zijn de eerste crocs over dertig jaar ook bezienswaardig?”

Ontzameld
De komende jaren wordt verzameld, gerangschikt en gedocumenteerd. En ontzameld, zegt hij: sommige objecten zijn dubbel, andere passen elders beter. Rond 2019 zal de collectie te zien zijn, onder meer op tijdelijke en permanente tentoonstellingen.

Voor het melden van spullen (liefst met foto en beschrijving): erfgoed@erasmusmc.nl.