Peter Alma

May 24, 2018 | Blog, Museum

De hal van COMM is versierd met een gigantische muurschildering (2,5 meter hoog bij 18 meter breed). Het is het werk van kunstenaar en ontwerper Peter Alma. Wie was Peter Alma? Wat beeld deze muurschildering uit? Hoe maken we het aantrekkelijk voor het moderne publiek?

PTT in beeld

Peter Alma schilderde deze wand in 1952. Het vormde het sluitstuk van de verbouwing van het Postmuseum. De kleurenrijkdom en de voorstelling over de geschiedenis van post en telecom in een figuratieve beeldtaal spreken tot de verbeelding. Alma beeldde de functies van de toenmalige PTT (Post-, Telegraaf- en Telefoondienst) uit aan de hand van een stroom van brieven en briefsorteermachines, posttransport per trein, boot en vliegtuig, medewerkers van de PTT, telegraafkabels, zendmasten met radiogolven en telefoonverkeer. Helemaal links schilderde hij hoe steden in Nederland waren verbonden. Rechts kreeg je een indruk van de internationale communicatieverkeer door de Eiffeltoren en gezichten van verschillende windstreken.

Peter Alma

Peter Alma (1886–1969) is bekend was nog meer muurschilderingen, zoals in de hal van het Amstelstation in Amsterdam. Ook deze wandschildering heeft een matte fresco-achtige uitstraling, die hij wist te bereiken door met silicaatverf te werken. Alma maakte nog veel meer openbare kunst, omdat hij ervan was overtuigd dat kunst voor iedereen toegankelijk moest zijn. Hij staat daarom bekend als een pionier van socialistisch-geïnspireerde wandschilderkunst.

Restauratie

Door de jaren heen was de wandschildering aardig vervuild en waren er kleine haarscheuren en andere beschadegingen te zien. Met de verbouwing van het museum in 2018 grepen we de gelegenheid aan om de wandschildering weer zoveel mogelijk zijn oorspronkelijke uitstraling te geven. Ten eerste is het verlaagde plafond verwijderd, zodat ook de bovenste delen weer te zien zijn. Vervolgens werd de vervuiling verwijderd en de beschadigingen gevuld en geretoucheerd. Ook de grijze overschildering van de omlijsting is hersteld. Met heropening van het museum heeft Alma’s wandschildering weer helemaal zijn oorspronkelijke uitstraling.

Beeldstatistiek wordt Infographics

Peter Alma begon zijn carrière met het maken van beeldstatistiek. Beeldstatistiek is een modern en effectief communicatiemiddel waarmee cijfers van instellingen worden omgezet in herkenbare symbolen. Met deze figuratieve beeldtaal wist Alma ingewikkelde statistieken toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed publiek. Iconisch is bijvoorbeeld Alma’s “Het gebruik der telefoon”. Andere signalementen laten juist de ontmoeting tussen mensen zien, en vervoersmiddelen voor het verkeer van mensen en berichten.

De meest iconische symbolen uit Alma’s beeldstatistiek zijn vergroot en op de voorgevel geplaatst. Het maakt zo een mooi geheel met de gerestaureerde wandschildering en geeft het een moderne uitstraling.

 

Het Peter Alma Project is mede mogelijk gemaakt door:

Sinja Alma en Peter Alma jr., erven Peter Alma
Marieke Jooren, gastconservator Museum Arnhem en expert Peter Alma
Wim Jansen, auteur van Beeldstatistiek Peter Alma (Amsterdam 2014)
Klarenbeek-Melissen Restauratiewerken