Resten in mensen

May 31, 2024 | Blog, Publications

Wonderkamer 6 kaft

Ruben Verwaal, “Resten in mensen”, Wonderkamer 9 (2024): 6–7.

“Wat hebben knoopjes, kraaltjes, munten, spijkers, graatjes en botjes met elkaar gemeen? Het zijn allemaal dingen die zich kunnen verstoppen in het menselijk lichaam.

“In de zomer van 2020 ontving de erfgoedcollectie van het Erasmus MC in Rotterdam een bijzondere aanwinst: twee panelen met ieder 75 reageerbuisjes, gevuld met allerlei objecten variërend van een klein sinaasappelpitje tot een grote veiligheidsspeld. Eerder dat jaar ontdekten medewerkers van sloopbedrijf Oranje BV de panelen in het oude Dijkzigtziekenhuis. Als zelfs Rotterdamse slopers iets te zonde vinden om weg te gooien, dan moet het wel heel bijzonder zijn.

“Dat het hier om een curieuze verzameling uit lichamen verwijderde voorwerpen ging, leidde ik af uit een labeltje die met plakband op één van de reageerbuisjes zat. De summiere en handgeschreven beschrijving van naam en datum was genoeg voor de archivist om een dossier terug te vinden. ‘Op 31 augustus 1967 zagen wij Uw patiënt,’ schreef assistent W.R. Kneib aan een lokale huisarts in Rotterdam. Aan de hand van een röntgenscan konden de keel-, neus- en oorartsen vaststellen dat de patiënt leed aan ‘een rolmopshoutje in de oesophagus’ of slokdarm.”

 

Het hele artikeltje over object 01693 is te vinden in Wonderkamer, het themanummer over ‘Menselijke resten in museum, wetenschap en geneeskunde’, geredigeerd door Tinne Claes & Ad Maas. Bezoek WonderkamerMagazine.nl