Samenwerking Erasmus MC-TU Delft in beeld
Het Erasmus MC wil nauwer gaan samenwerken met de TU Delft. Een hele nieuwe ontwikkeling? “Echt niet!”, weet Ruben Verwaal, conservator medisch erfgoed. Hij stelde een kleine tentoonstelling samen, ‘R&D Smart Partners’, met objecten uit het medisch erfgoed. “De eerste decaan, prof. Andries Querido, sprak al in 1966 zijn wens uit ‘een stevige samenwerking Rotterdam-Delft tot stand te brengen’.”
De prille samenwerking met de TU Delft kreeg in dat jaar vorm in het onderwijs. Met apparatuur, materialen en personeel uit Delft gingen de Rotterdamse practica van start. Een van de eerste microscopen die werd gebruikt voor de opleiding is te zien op de tentoonstelling. Een bijzondere rol werd vervuld door prof. Gert van den Brink, hoogleraar biologische en medische natuurkunde. In Delft maakte hij de studenten vertrouwd met de fysiologische en klinische kanten van zijn vakgebied; de studenten in Rotterdam leerden de technische mogelijkheden ervan. Dit maakte de studie Geneeskunde in Rotterdam uniek in Nederland.
In het moderne curriculum is nanobiologie een van de studies die het Erasmus MC en de TU Delft gezamenlijk aanbieden. Een resultaat van deze nauwe samenwerking is het afstudeerproject van Jeffrey de Hoogen, student nanobiologie in Delft én Rotterdam. Zijn onderzoek heeft als doel een specifieke vorm van epilepsie, die nu slecht tot niet behandeld kan worden, beter te begrijpen en mogelijk nieuwe therapieën te ontwikkelen.
Verwaal: “Studenten van nu realiseren het zich misschien niet allemaal, maar ze maken deel uit van een bijzondere historie van medisch onderwijs waarop we als Erasmus MC trots kunnen zijn.”
De tentoonstelling “Smart Partners: Rotterdam x Delft” is t/m december 2019 te zien in het Onderwijscentrum (FE-325)
Inauguratie prof.dr. G. van den Brink, 1969 (TU Delft Beeldbank)
Bron: Esther Morren, redactie Erasmus MC.