Spijkers Met Koppen: Kots, Speeksel, Moedermelk

Apr 8, 2023 | Blog, Media

Ruben Verwaal in gesprek met Dolf Jansen

Kots, Speeksel, Moedermelk: Historicus Ruben Verwaal weet alles van lichaamssappen

Pis, pus en oorsmeer, maar ook speeksel en maagsap: oftewel, lichaamssappen. We kunnen er niet zonder, maar het is niet ons favoriete gespreksonderwerp. Historicus Ruben Verwaal is gefascineerd door lichaamssappen en geeft in Spijkers met Koppen een mini-college over de vloeibare mens.

[Oorspronkelijk gepubliceerd op nporadio2.nl]

Ons lichaam is zo lek als een mandje! En dat alles in ons lichaam zo rijkelijk vloeit is essentieel voor onze gezondheid, vertelt historicus Ruben Verwaal. Zonder sperma en vaginaal vocht kunnen we elkaar immers niet voortplanten en zonder het stollen van bloed heelt een wond niet. Praten over lichaamssappen is misschien niet het meest populaire gespreksonderwerp, maar vroeger werd er volop over gepraat.

Ruben’s fascinatie voor het vocht der mens kwam pas op latere leeftijd. Tijdens het schrijven van zijn proefschrift bleven de verhalen maar komen. Dus besloot hij er een boek van te maken. ‘In de medische geschiedenis doen we al heel lang onderzoek, maar van lichaamssappen wisten we nog weinig.’ Met wat rood op de wangen vraagt dolf Ruud naar zijn favoriete sap. ‘Het verschilt per dag, de laatste tijd ben ik met oorsmeer bezig. Waarom hebben we dat eigenlijk, en hoe proeft het?’ Het blijkt, bitter. En juist dat werkt als afstoten van ongedierte.

‘De 17e -eeuwse wetenschapper Boerhaave had ook een fascinatie voor lichaamsvocht. Hij onderzocht vooral bloed, moedermelk en urine. En daar deed scheikundige proeven mee. ‘Hij wilde naast een ziek lichaam weten hoe het gezonde lichaam werkte. Daarvoor voerde hij allerlei proeven uit’ Hij stelde er vervolgens diagnoses mee.’ Urine die zoet ruikt of smaakt is dat een duidelijk teken van diabetis.

Het boek Bloed, Zweet en Tranen is vanaf nu te lezen.

Bekijk het hele gesprek hier: